Autor: Florina Gașpar
Diagrama poartă numele inginerului, sociologului, filozofului și economistului italian Vilfredo Federico Damaso Pareto, care a introdus aceasta distributie către sfârsitul secolului XIX.
O diagramă Pareto ne poate ajuta să decidem care problemă trebuie rezolvată prioritar.
Diagramele Pareto descriu grafic categoriile de date. O diagramă Pareto este un Grafic cu bare (bar graph), fiecare bară reprezentând o categorie de date, acestea fiind organizate în ordine descrecătoare de la stânga la dreapta.
Diagramele Pareto se bazează pe principiul separării problemelor vitale dintre cele multe nesemnificative. Acest principiu a fost dezvoltat de către Joseph Juran în anul 1941, pornind de la observațiile economistului italian VilfredoPareto.
Principiul Pareto presupune că 80% din probleme pot fi datorate a 20% din factorii procesului sau că 80% din costuri sunt generate de 20% dintre defecte.
Exemplul A
De multe ori graficul Pareto este confundat cu un simplu grafic cu bare!
Adevaratul grafic Pareto ne arată datele în ordine descrescătoare, acesta conținând o axă secundară cu procentaj și linia cumulativă a procentajului care este trasată pe grafic.
Exemplul B
Interpretarea graficului este foarte importantă.
Defectele cu cea mai frecventă apariție sunt Stains și Scratches. Ar trebui să vedem care sunt cauzele ce determină aceste defecte.Totuși, dacă scopul nostru este să reducem costul total cu defectele, Diagrama Pareto ne arată că va trebui să ne focusăm pe cu totul alte defecte și anume pe Broken LED și Devicenonfunctional care produc cele mai mari costuri.
Concluzie:
Diagramele Pareto sunt foarte utile în situațiile în care vrem să decidem care problemă trebuie rezolvată cu prioritate și ne ajută să alegem dintre problemele multe și nesemnificative și cele puține dar cu impact mare.
Bibliografie
- Joseph M. Juran, Juran on Leadership for Quality (New York: The Free Press, 1989).
- Nancy R. Tague, The Quality Toolbox (Milwaukee: ASQ Quality Press, 1995).
- Melissa G. Hartman – articol publicat in Quality Progress ASQ Januuary 2016
- Roderick Munro,Govindarajan Ramu, Daniel Zrymiac – The Certified Six Sigma Green Belt, second edition ASQ