De curând am văzut mii de oameni protestând în România şi luptând împotriva corupţiei. Ca şi factor extrem de dăunător pentru societăţile noastre, corupţia este larg răspândită în ţările din estul Europei. Cu toate acestea, al doilea cel mai sărac stat din UE întâmpină de mult timp probleme de corupţie. Aceste proteste au marcat o frustrare acumulată în timp de la mitele zilnice aparent date şi primite la nivelul statului.
Peste 200.000 de români au împânzit piaţa centrală a Bucureştiului şi au cerut demisia prim-ministrului ales recent, Sorin Grindeanu. După proporţiile sale, această revoltă a reprezentat cel mai mare protest de la căderea comunismului şi a luptat împotriva noii legi care ar fi facilitat sustragerea de la pedeapsa cu închisoarea pentru probleme de corupţie a anumitor membri ai elitei politice româneşti.
Legea a adus îngrijorare în rândurile oamenilor din România, întrucât, în acea formă, legea ar fi favorizat anumiţi membri ai societăţii în faţa altora, în unele dintre cele mai deteriorante fenomene de dezvoltare economică. Aceste proteste au avut efect, având în vedere că l-au determinat pe Florin Iordache, Ministrul Justiţiei din România, să îşi depună demisia.
Această unire a românilor împotriva mitei şi a corupţiei este de-a dreptul demnă de admiraţie pentru fiecare societate democratică.
Corupţia este într-adevăr o problemă majoră precum şi un factor problematic pentru mediul de afaceri. Astfel de probleme au un efect direct asupra atragerii Investiţiilor Străine în ţară, întrucât mita a devenit singura modalitate de a mişca lucrurile înainte. Ca să fie şi mai dificil, părţile implicate ar putea fi cercetate legal şi pedepsite aspru conform legii. Cu toate acestea, mai mulţi judecători au primit acuzaţii de corupţie pentru drepturi de proprietate şi contracte comerciale. Din fericire, sistemul judiciar nu a închis ochii la aceste cazuri, aşa cum a făcut-o în multe alte situaţii.
Mita în instituţiile publice din România nu miră pe nimeni. Organele de poliţie sunt considerate una dintre cele mai corupte instituţii din stat conform organizaţiei Transparency International. Aceasta a determinat ca societatea să îşi piardă respectul faţă de poliţie şi să nu ia în seamă autoritatea acesteia. Mulţi români spun că mita şi abuzul de putere sunt foarte comune printre poliţişti.
În plus, corupţia şi mita sunt larg răspândite la nivelul administraţiei şi al serviciilor publice. Este un aspect caracteristic României ca preţul utilităţilor să nu fie unul fix, ci unul negociat cu autorităţile locale, aceasta ducând la creşterea posibilităţilor de corupţie. Nivelul corupţiei creşte şi o dată cu dezvoltarea digitală înceată din cadrul serviciilor publice. „Să fii fizic prezent pentru a realiza orice fel de serviciu în instituţiile publice facilitează corupţia şi mita la locul de muncă” – spune un cetăţean român care ar dori să rămână anonim.
Cu toate acestea, când i-am luat interviu lui Ion Iordache de la RQM Cert (furnizor de servicii de certificare din România), acesta a punctat asupra confirmării Parlamentului României din 13 februarie 2017, privind iniţierea unui referendum naţional pentru lupta continuă împotriva corupţiei. Acest act a fost iniţiat de către Preşedintele Klaus Johannis şi potrivit celor transmise de către Ion Iordache.
Situaţia din România cu privire la calitatea şi metodele de furnizare a serviciilor a rezultat dintr-un sistem educaţional degradant de mai mulţi ani încoace. În plus, competenţele şi specializarea angajaţilor nu corespund nevoilor reale de îmbunătăţire a serviciilor furnizate. Ca atare, există un gol imens ce necesită a fi acoperit în ceea ce priveşte atât educaţia în masă, cât şi certificarea personală şi profesională.
Aceasta ne face să credem că problemele de corupţie din România sunt de fapt probleme acumulate nu doar de la guvernul aflat acum la putere. Corupţia este o boală neîntreruptă care ar trebui combătută în permanenţă. Această luptă care a unit populaţia din România ar trebui să servească şi ca o ocazie de conştientizare la nivelul societăţii. Opoziţia zilnică individuală şi educaţia profesională pot fi începutul pentru a pune punct situaţiilor de corupţie la niveluri superioare dar şi inferioare de management în instituţiile publice şi private.
O cultură instalată cu mulţi ani în urmă, care administrează o instituţie ce oferă servicii publice, are lipsuri în ceea ce priveşte eforturile depuse pentru un management eficient şi corectitudine. Se încearcă asiduu introducerea transparenţei în instituţiile menţionate anterior. Oricât de interesant pare, unii dintre angajaţii publici cinstiţi care nu au luat mită spun: cei care dau mită sunt surprinşi atunci când refuzăm astfel de acte. De-altfel aceştia cred ca nu vor primi serviciul solicitat.
Prin implementarea unor sisteme de management variate, instituţiile din România ar instala o cultură etică la nivelul activităţilor operaţionale. Creşterea eficienţei şi a eficacităţii rămâne principalul beneficiu al implementării sistemelor de management, acestea fiind principala problemă în cadrul instituţiilor menţionate mai sus. ISO 37001 susţine identificarea, prevenirea şi abordarea mitei printr-un control mult mai bun şi mai compact. În plus, ar ajuta în mod cert la îmbunătăţirea performanţei proceselor afectate de corupţie. Este obligatoriu ca aceste probleme să fie abordate şi la nivelul echipei de management a instituţiilor afectate din România. Monitorizarea şi managementul prin Sisteme şi Standarde de Management stau la baza îmbunătăţirii eficienţei operaţionale şi a gestionării riscului pentru posibile acte dăunătoare societăţii. Favorizarea unora în faţa altora devine o provocare serioasă în cazul în care sunt implementate competenţele şi transparenţa sistemului ISO 37001 în cadrul instituţiilor publice din România. Pe de altă parte, angajarea unor oficiali publici şi a unor auditori competenţi pentru a spori controlul asupra implementării sistemelor de management anti-mită este o strategie de management ce ar putea aduce beneficii societăţii româneşti. Contribuind astfel la dezvoltarea economică, eficienţa operaţională şi serviciile corecte ar fi optimizate prin sisteme de management anti-mită.
Activităţile comerciale care se confruntă cu mita afectează direct şi economia, prin proasta reputaţie creată pe piaţa internă şi externă. În felul acesta, statul este de asemenea blocat în faţa unor investiţii străine. Accesarea de noi pieţe poate fi considerată de asemenea o problemă ce trebuie abordată prin creşterea credibilităţii în moduri consolidate de standardele internaţionale. Cu toate acestea, este foarte important de menţionat că problema în România merge mult mai departe de implementarea unor standarde internaţionale, deşi acestea vor servi fără îndoială ca un accelerator de rezolvare a problemelor şi de îmbunătăţire a proceselor operaţionale. Implementarea ISO 37001 în cadrul instituţiilor publice a dovedit un mare succes în structurarea procedurilor de preventire a corupţiei, prin dezvoltarea comportamentului etic la locul de muncă
RQM Cert face referire la mită şi corupţie ca la un factor de îngrijorare pentru societatea românească. Cu toate acestea, pentru a combate efectiv corupţia, statul român a dezvoltat o strategie naţională de anticorupţie, ce va fi implementată şi adoptată integral până în anul 2020. Obiectivul 4 al acestei strategii, care este în principal concentrat pe prevenire, se bazează pe principiul de creştere a conştientizării şi a integrităţii angajaţilor prin intermediul standardelor.
Acţiunile ce urmează a se întreprinde în timpul implementării Obiectivului 4 se vor baza pe un program anual de instruire la nivelul oficialilor publici, serviciului civil şi echipei executive din instituţiile publice. Organizarea şi dezvoltarea programelor cu scop de creştere a conştientizării faţă de anticorupţie reprezintă un alt punct în planul de acţiune care ar trebui parcurs în timpul implementării acestei strategii.
Evident că instruirea pentru anticorupţie devine un factor obligatoriu în respectarea unirii populaţiei din România împotriva acestor fenomene inerent dezastruoase pentru dezvoltarea economică. Creşterea integrităţii sociale prin umplerea unor goluri educaţionale, prin intermediul instruirii şi certificării profesionale, corespunde strategiei României de a desfiinţa corupţia, dar contribuie şi la creşterea nivelurilor de prevenire.
PECB Trainings
PECB Certified ISO 37001 – Foundation (Anti-bribery Management System)
PECB Certified ISO 37001 – Lead Implementer (Anti-bribery Management System)
PECB Certified ISO 37001 – Lead Auditor (Anti-bribery Management System)
Sursa PECB Insights